Průvodce menstruačními kalhotkami aneb Nevzdávejte se stylu kvůli menstruaci

9. 10. 12:00

Menstruační cyklus sám o sobě často diktuje ženám život, minimálně na emoční úrovni, tak jej nenechte určovat i to, co budete nosit. Menstruační kalhotky totiž kromě absorpční schopnosti plní i nároky na estetiku. Poradíme vám, jaký styl a střih se hodí do které fáze menstruace.


Menstruační kalhotky jsou krokem k udržitelnosti i pohodlí

Před několika lety vložkám odzvonilo a ve světě menstruačních pomůcek se udála revoluce. Na trh přišly menstruační kalhotky, které jsou obrovským krokem k udržitelnosti, protože se nemusí po každém dni vyhazovat, ale jednoduše se vyperou a počkají v šuplíku do další menstruace. To ale není jejich jediná výhoda.

Oproti běžným vložkám více sají, drží, kde mají, a jsou:

  • antibakteriální,
  • prodyšnější, a tedy zdravější,
  • pohodlnější,
  • diskrétnější.

Navíc už nejsou nevzhlednými kalhotkami, které se pomalu stydíte obléknout. Vybírat můžete mezi různými střihy, barvami a styly, ať už toužíte po elegantní krajce, hravém vzoru, nebo sexy střihu.

A jak vlastně menstruační kalhotky fungují?

Menstruační kalhotky jsou opatřeny speciálními vrstvami v rozkroku, které zabraňují nejen protečení, ale také množení bakterií a nepříjemnému zápachu. I při delším nošení (doporučuje se mít jedny na sobě maximálně 8 hodin) jsou tak nezávadné pro zdraví a vaginální mikroflóru a ještě udrží svěží pocit.

  1. vrstva je savá – díky speciální technologii pohltí vlhkost a dodá vám pocit svěžesti.
  2. vrstva je antibakteriální – zneškodní až 99 % bakterií a zabrání nepříjemnému zápachu.
  3. vrstva je nepropustná – membrána zabrání propustnosti, a to i po opakovaném praní.

Menstruační kalhotky si vybíráte podle síly menstruace. Na obalu vždy najdete stupeň absorpce, který bývá vyznačen vybarvenými kapičkami. Na noc zvolte nejvyšší absorpci, přes den střední a na konci menstruace klidně i nejnižší stupeň absorpce.

Ženský cyklus a jeho vliv na vaše rozpoložení

Menstruace není jedinou fází cyklu, která ženám přináší výzvy. Prakticky celý život jsou ženy v koloběhu cyklu, který předurčuje jejich emoční i fyzické rozpoložení. Když mu správně porozumíte, budete na sebe méně přísné a vaše chování najednou dostane smysl. Ženské tělo prakticky celý život zajímá pouze oplodnění a rozmnožení.

První je menstruační fáze, trvá asi 3–7 dnů a dochází při ní ke krvácení. Doprovázena je dramatickým poklesem hladiny estrogenu a progesteronu a tělo i mysl jsou unavené. Při menstruaci, především na jejím začátku, ženy často pociťují bolest břicha a zad a pozorují na sobě výkyvy nálad a větší citlivost.

Poté přichází folikulární fáze, která probíhá od 7. do 14. dne cyklu. Charakterizuje ji dozrávání a zvětšování folikulu s vajíčkem a tělo se pomalu, ale jistě připravuje na potenciální oplodnění. Na psychice se to projevuje velkým odhodláním a pravděpodobně si přijdete jako silná a nezávislá žena, která má sílu a energii na vše. Pokud tedy máte důležité pracovní úkoly nebo fyzické výzvy, folikulární fáze je pro jejich dosažení jako stvořená.

Třetí fází je ovulace. Folikul plně dozrál, hladina estradiolu je nejvyšší a začíná ovulace, kdy vajíčko putuje vejcovodema čeká na oplodnění. V této fázi se tedy cítíte přirozeně sebevědomá, máte chuť na sex a chcete být neustále mezi lidmi. Projevujete emoce a city a vaše tělo je plné energie.

Následně přichází pravděpodobně nejméně oblíbená fáze – luteální. Ta trvá 10 až 16 dní a je plná výkyvů nálad a změn energie. Pokud nedojde k oplodnění vajíčka, náhle vám klesne hladina progesteronu a estrogenu a tělo je zklamané, že nesplnilo svou funkci rozmnožování. Můžete pociťovat, že se vytrácí sympatie k partnerovi a tělo je doslova odmítá. Obecně chcete být raději sama a toužíte tvořit a věnovat se kreativním činnostem.

V této fázi navíc máte oslabenou imunitu a ke konci se objevují projevy PMS.

Máte tedy:

  • málo energie,
  • úzkosti,
  • depresivní náladu,
  • nafouklé břicho kvůli zadržování vody,
  • zvýšenou chuť k jídlu.

Menstruační kalhotky si vysloužily nespočet pozitivních recenzí od žen po celém světě. Tak se k nim přidejte a dopřejte si pohodlí i v průběhu menstruace. Udělejte krok k udržitelnosti a vložkám dejte sbohem.